środa, 3 września 2014

Przechowywanie wina.

Wszyscy miłośnicy wina z gorliwością przetrzymuje swoje ukochane flaszki wina czekając aż nastąpi dobry moment aby je otworzyć. Ta właśnie chwila, w której otwieramy cierpliwie składowaną od lat flaszkę jest z jednej strony sekundą przyjemności, z drugiej natomiast smutku, bowiem nawet jeżeli nie jest to ostatnia flaszka z piwniczki, kolejna jaką otworzymy w ciągu tygodni czy lat nie będzie już tym samym winem. Należałoby pamiętać o tym, iż metoda gromadzenia wina jest niesłychanie istotna ażeby trunek nie zagubił swoich atutów smakowych.



Powinno się także mieć na uwadze, iż nie każdego gatunku wino może być przeznaczone do dłuższego przechowywania. Większość pospolitych win dostępnych w naszych hipermarketach przeznaczonych jest do bezzwłocznej konsumpcji. Skąd zatem możemy rozpoznać co powinno się składować, czego nie? Najodpowiedniej doradzić się fachowców w specjalistycznym sklepie winiarskim.

Ażeby dać możliwość naszym wybranym winom najlepsze warunki, powinno się przestrzegać przynajmniej kilku fundamentalnych zasad. Po pierwsze gromadzone wino nie może być narażane na oddziaływanie światła oraz jakichkolwiek drgań. Najodpowiedniej jeśli butelka z winem odłożona jest w ciemnym oraz ustronnym miejscu, w jakim nie jest narażona na przenoszenie czy też przekładanie. Najodpowiedniejszą temperaturą, w jakiej wino czuje się najodpowiedniej to 12-13 stopni, najważniejsze to nie dopuścić żeby wzrosła ona powyżej 24 stopni C, albowiem wtedy utlenianie trunku zachodzi nader szybko. Następną ważną wskazówką jest położenie butelki, powinna ona leżeć poziomo, tak aby korek był choć nieco zmoczony w winie, wtedy bowiem możemy mieć przeświadczenie, że korek nie zeschnie i nie pocznie przepuszczać powietrza do do środka butelki.


Najlepszą metodą na znalezienie właściwego czasu na otwarcie butelki jest kupowanie kilku butli takiego samego wina oraz otwieranie co jakiś czas jednej z nich, smakowanie. Pominę fakt, że kupowanie wina młodego jest zwyczajnie tańsze niż kupowanie wina dojrzałego. Posiadanie własnej piwniczki ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie zostaniemy zdziwieni przez nieprzewidzianych gości, a poza tym posiadając pewien przekrój win zawsze znajdziemy coś odpowiedniego do posiłku.